ناسا جزئیات فرو رفتن داوینچی در جو جهنمی زهره را خاطرنشان کرد
به گزارش چای قند پهلو، ناسا جزئیاتی هیجان انگیز از مأموریت کاوشگر داوینچی ارائه کرده است که پشت پرده ابرهای غلیظ سیاره زهره را برای بشر آشکار خواهد کرد.
در مقاله ای که به تازگی در نشریه پینتری ساینس (The Planetary Science Journal) منتشر شده است، کارشناسان ناسا جزئیات ماموریت داوینچی (DAVINCI) با هدف مطالعه سیاره زهره را به اشتراک گذاشته اند.
وظایف و ساختار فنی ماموریت داوینچی
مأموریت داوینچی که نام آن از سرواژه های عبارت بررسی جو عمیق ناهید برای گازهای نجیب، شیمی و تصویربرداری (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry, and Imaging) گرفته شده است و یادآور نام و تلاش های لئوناردو داوینچی (Leonardo da Vinci) هنرمند و دانشمند دوران رنسانس هم هست، در سال 2029 میلادی پرتاب خواهد شد.
این مأموریت، یکی از برگزیدگان ناسا تحت برنامه دیسکاوری (Discovery) بود که از طریق مرکز پرواز فضایی گادرد مدیریت می شود. اهداف اصلی این مأموریت تجزیه وتحلیل شیمیایی جو سیاره ناهید و ثبت آوردن تصاویری تازه از سطح آن است.
سیاره ناهید، داغ ترین سیاره منظومه شمسی، دارای جوی ضخیم و سمی پر از کربن دی اکسید است و فشار باورنکردنی 1350psi (93 بار) دارد.
مأموریت داوینچی+ از دو بخش تشکیل شده است: مدارگرد حامل، رله و فضاپیمای تصویربرداری (Сarrier, relay and imaging spacecraft) یا کریس (CRIS) و یک کاوشگر جوی. کریس مجموعه ای از دو دوربین را شامل می شود که برای تصویربرداری از پوشش ابر غلیظ سیاره ناهید و نقشه برداری از منطقه ها مرتفع آن طراحی شده اند.
مجموعه کاوشگر داوینچی، یک کره 200 کیلوگرمی تیتانیومی است. درون آن یک آزمایشگاه شیمیایی با کارایی بالا قرار خواهد گرفت که قادر به تجزیه وتحلیل دقیق جو زهره برای جست وجوی آثاری از گازها و ایزوتوپ های کمیاب در آن است. این کاوشگر همچنین ابزارهایی برای مقدار گیری دما، فشار و سرعت باد دارد و دوربینی روی آن طراحی شده است که بتواند تصاویری با کنتراست بالا از سطح زهره تهیه کند.
طرح پرواز ماموریت داوینچی
داوینچی در سال 2029 میلادی (1408 خورشیدی) پرتاب خواهد شد. در سال 2030، این کاوشگر دو گذر نزدیک از کنار سیاره انجام خواهد داد و در طول جهت خود با سنجش از راه دور در طول موج های فروسرخ و فرابنفش، تا 60 گیگابایت داده درباره جو و سطح جمع آوری می کند. سومین ملاقات با زهره در ژوئن 2031 (خرداد 1410) انجام خواهد شد.
مدارگرد داوینچی در جهت خود، کاوشگر بررسی جو را بر فراز منطقه آلفا (Alpha Regio) رها خواهد کرد. این منطقه یکتسیرا (Tesserae) است یعنی منطقه ای مرتفع بسیار ناهموار، که یکی از قدیمی ترین ساختارهای روی سطح دومین سیاره نزدیک به خورشید است.
در ارتفاع 67 کیلومتری، کاوشگر داوینچی سپر حرارتی خود را رها و یک چتر نجات را باز می کند و سپس به مطالعه جو سیاره ناهید می پردازد. در مجموع کاهش ارتفاع آن تا سطح سیاره، حدود یک ساعت طول خواهد کشید. در حدود 30 کیلومتری، کاوشگر داوینچی به زیر ابرهای زهره می رود که به آن فرصت می دهد تا منطقه آلفا را از ارتفاع بالا بررسی کند. همچنین ترکیب کانی شناسی سنگ های تشکیل دهنده آن را تعیین خواهد کرد.
گفتنی است کاوشگر داوینچی به طور رسمی برای فعالیت روی سطح زهره طراحی نشده است و تمام مقدار گیری ها باید پیش از فرود انجام شوند. اما اگر دستگاه بتواند از سرعت حدود 50 کیلومتر بر ساعت هنگام ضربه و همچنین فشار و دمای بسیار زیاد جان سالم به در ببرد، می تواند 17 تا 18 دقیقه دیگر هم با مدارگرد کریس ارتباط برقرار کند.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از کاوشگر جوی داوینچی پس از فرود بر سطح سیاره ناهید
Credit: NASAs Goddard Space Flight Center
منابع: Universe Magazine, SciTechDaily
منبع: دیجیکالا مگ