آسیب سلول های چشمی با آلودگی هوا
به گزارش چای قند پهلو، آلودگی هوا علاوه بر سیستم های حیاتی از جمله تنفس، مغز، اعصاب، رگ ها، قلب و کلیه ها، بر مراکز حساس و دارای مویرگ های نازک همچون سیستم بینایی و اعصاب بینایی هم تاثیر می گذارد.

با ما همراه باشید و درباره ساعت اینترنتی بیشتر بدانید.
چشم پزشک و جراح فوق تخصص شبکیه و لیزر درمانی می گوید: سموم و آلودگی هایی که در هوای تهران وجود دارد شامل گازهایی، چون مونواکسیدکربن و دی اکسید نیتروژن و مواد سمی خطرناکی از جمله سرب و ... که به وسیله سیستم تنفسی وارد گردش خون می گردد، می تواند تمام سلول های بدن از جمله سلول های چشمی را تحت تاثیر قرار دهد.
دکتر پرویز ملکی فر گفت: این سموم علاوه بر تاثیر مستقیم بر سلول های سطح چشم، به خشکی، سوزش، خارش و قرمزی چشم و ناراحتی های دیگر نیز منجر می گردد.
وی اضافه نمود: آلودگی هوا علاوه بر سیستم های حیاتی از جمله تنفس، مغز، اعصاب، رگ ها، قلب و کلیه ها، بر مراکز حساس و دارای مویرگ های نازک همچون سیستم بینایی و اعصاب بینایی هم تاثیر می گذارد.
وی ادامه داد: این سلول ها که نسبت به آلودگی بسیار حساس هستند، شبکیه چشم را تشکیل می دهند و در حال حاضر این فرضیه مطرح است که مواد سمی از جمله سرب و مواد دیگری که به وسیله تنفس وارد خون می گردد، می تواند برای سلول های فتورسپتورها و گیرنده های شبکیه عروق شبکیه حالت سمی داشته باشد.
دکتر ملکی فر همچنین اضافه نمود: بعضی آثار سوء از جمله انسداد شریان مرکزی شبکیه و تاثیر آلودگی هوا بر افزایش فشار چشم و ... نیز در بعضی مقالات مطرح شده است که احتیاج به تحقیقات تکمیلی دارد.
دانش آموخته دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و فوق تخصص شبکیه با بیان اینکه احتیاجمند انجام تحقیقات گسترده درباره تاثیر آلودگی هوا بر سیستم بینایی انسان هستیم، گفت: در آنالیز های شخصی در خصوص میزان این تاثیر، هنوز به نتیجه قطعی نرسیده ام، اما تا حدودی مطمئن هستیم که آلودگی هوا بر سلول های اعصاب چشم و شبکیه تاثیر منفی می گذارد.
دکتر ملکی فر ادامه داد: مسایلی که در خصوص آلودگی هوا مطرح است، علاوه بر سیستم های تنفسی و سیستم های حیاتی دیگر، در رابطه با چشم و سیستم بینایی هم باید مد نظر قرار بگیرد و تحقیقات گسترده ای در این مورد انجام گردد.
وی در توصیه ای به مسوولان در ارتباط با آلودگی هوای کلانشهر تهران و ضرورت تامین سلامت شهفرایندان، اعلام کرد: آلودگی هوا یک سیستم کامپلیکه و پیچیده است که مسوولان ارگان های متعدد از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداری تهران، شورای اسلامی شهر تهران و سیستم حمل ونقل در این قضیه تاثیرگذار هستند.
این چشم پزشک و جراح شبکیه اعلام کرد: با گذشت سال ها ما هنوز هم شاهد اجرای مدیریت جامع و کاملی که قرار بود در این زمینه اجرا بگردد، نیستیم که آثار و عوارض منفی و آسیب هایش را متاسفانه شهفرایندان تهران متحمل شده اند و در آینده نیز تا این وضع باقی است، متحمل خواهند شد.
دکتر ملکی فر با اشاره به اینکه مرگ ومیر ناشی از آلودگی هوای تهران به ویژه در فصل های پاییز و زمستان بیشتر می گردد، اضافه نمود: این سیستم جامع در قالب قانون هوای پاک باید اجرایی گردد تا شاهد بهبود فضای محیط تنفسی باشیم.
این چشم پزشک همچنین در توصیه هایی به خانواده ها و شهفرایندان تهرانی از آنان خواست که در روز هایی که هوای تهران آلوده است، توصیه های ایمنی را رعایت نمایند و از خارج شدن غیرضروری از منزل خودداری نمایند؛ دکتر ملکی فر از شهفرایندان تهرانی خواست تا در صورت خروج از منزل حتما ماسک بزنند و تا جایی که امکان دارد، روز هایی که هوا سالم است از منزل خارج شوند.
به گفته این چشم پزشک و جراح فوق تخصص شبکیه و لیزر درمانی، ثابت شده است که آلودگی هوا عمر انسان را تا حدود 10 سال کاهش می دهد.
قانون هوای پاک با 34 ماده و 39 تبصره در تیرماه 1396 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و بر اساس این قانون دستگاه های متولی و مدیریت شهری به اجرای برنامه های مختلف موظف شدند، اما کارشناسان می گویند فرایند اجرایی آن متناسب با رشد جمعیت تهران و صنایع نیست.
منبع: فرادید