توسعه زیر ساخت ها در دولت تدبیر و امید رشد استارتاپ ها را رقم زد
به گزارش چای قند پهلو، این روزها دیگر استارتاپ ها جزو کسب و کارهایی هستند که جای پای خود را در کشور باز نموده و در اقتصاد دیجیتال نقش بازی می نمایند؛ اما استارتاپ ها چه میزان در دولت یازدهم و دوازهم رشد نموده است و چه عواملی باعث شد تا شاهد رشد استارتاپ ها در دولت یازدهم و دوازدهم باشیم. مسئولان و کارشناسان در این باره به ایران می گویند.
وجود 5 هزار استارتاپ نتیجه توسعه زیرساخت
مهدی محمدی دبیر ستاد اقتصاد دیجیتال و هوشمند سازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعتقاد دارد که در کل تعداد شرکت های دانش بنیان، شرکت های خلاق و استارتاپ ها پیش از دولت یازدهم و دوازدهم زیر عدد 100 بود و می توان گفت در این دولت بود که تمام این بخش ها رشد کرد.
محمدی با بیان اینکه کارها را تقریباً از صفر شروع کردیم، گفت: اکنون تعداد شرکت های دانش بنیان نزدیک به 6 هزار، شرکت های خلاق به عدد 1400 و استارتاپ ها نزدیک به 5 هزار رسیده که تمام اینها در طول نزدیک به 8 سال اجرا شده است.وی اضافه نمود: رشد استارتاپ ها و دیگر بخش ها مانند شرکت های دانش بنیان و... در این دولت طبیعی بوده است چون توسعه زیرساخت های مخابراتی شبکه های ارتباطی3G و 4G در کشور، در این دولت رخ داد. از سوی دیگر تلفن همراه هوشمند در دنیا توسعه یافت و همین عوامل باعث شد که استارتاپ ها بسرعت شکل بگیرند و همین اتفاق را ما نیز د رکشورمان با استفاده از تلفن همراه هوشمند شاهد بودیم البته در کنار آنها نباید حمایت های خوبی هم که دولت در این سال ها ار استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان کرد، نادیده گرفت.
فرانک ابوالمعصوم مدیر پروژه پایش تجارت الکترونیکی ایران نیز گفت: اگر بخواهیم اعطای اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) را برای رشد کسب و کارها ملاک قرار دهیم، باید گفت که نماد اعتماد الکترونیکی فعالیت خود را از سال 89 شروع کرد و تا سال 92 تعداد اندکی از کسب و کارها برای احراز هویت مکانی و اعتماد خریداران اقدام نموده بودند اما این عدد از سال93 فرایند رشد به خود گرفت.
ابوالمعصوم اضافه نمود: طبق آماری که وجود دارد تا انتها نیمه اول سال 99 در مجموع 75 هزار و 827 اینماد به کسب و کارها اعطا شده است. اینماد طبق آمارهای موجود در مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در سال 93، 279 درصد رشد را نشان می دهد. این رشد در سال های94 و 95 به ترتیب 66 و 63 درصد بود و تقریباً به اشباع رسید به صورتی که در سال 96 با 5 درصد رشد منفی هم روبه رو شدیم.
وی در ادامه گفت: آمار دریافت اینماد نشان می دهد که در سال 97، 35 درصد و در سال 98، 9 درصد رشد را شاهد بودیم و البته در نیمه اول سال 99 هم شاهد رشد 11 درصدی اینماد بودیم و اینها همه نشان می دهد که کسب و کارهای مجازی تجارت الکترونیکی در دولت یازدهم و دوازدهم شکل گرفته و رشد یافته است.مدیر پروژه پایش تجارت الکترونیکی ایران معتقد است که این رشد در این سال ها به عوامل متعددی مانند رشد زیرساخت های راه اندازی کسب و کارها، ارائه اینماد از حداقل 5 روز به چند ساعت، رسیدگی به شکایات و... برمی گردد.
دولت تدبیر و امید حامی استارتاپ ها
رضا الفت نسب، عضو هیأت مدیره کسب و کارهای مجازی نیز اعتقاد دارد کسب و کارها پیش از سال 91 در کشور اندکی شکل گرفته بودند اما بعد از این سال و با اعطای اینماد به کسب و کارها و به رسمیت شناخته شدن استارتاپ ها در کشور، رشد در این حوزه شروع شد اما بیشترین رشد کمی و کیفی را در دولت های یازدهم و دوازدهم شاهد بودیم و به قدری این رشد در این دولت تدبیر و امید مشهود است که پیش از آن شاهد چنین رشدی در این عرصه نبودیم.
الفت نسب گفت: علت رشد کسب و کارهای مجازی و استارتاپ ها در دولت یازدهم و دوازدهم به توسعه زیرساخت های تلفن همراه، افزایش سرعت اینترنت و رونق شبکه های اجتماعی در دنیا و کشور ما برمی گردد. وی با بیان اینکه دو نهاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات بخصوص آذری جهرمی از حامیان سرسخت استارتاپ ها هستند، اضافه نمود: کوشش های این دو نهاد باعث شد در این 7 سال و اندی رشد استارتاپ ها و کسب و کارهای مجازی شدت بگیرد و در این راستا با طرح های خوب و مثبتی که راه اندازی کردند، توانستند از این بخش حمایت نمایند.این فعال کسب و کارهای مجازی اعتقاد دارد با وجود تمام کاستی هایی که در این سال ها وجود داشت، از نظر کمی و کیفی استارتاپ ها بخوبی رشد کردند و حتی اتحادیه کسب و کارهای مجازی نیز در این دولت پایه گذاری شد و اعضای این اتحادیه هم اکنون از مرز 2هزار عضو گذشته است.الفت نسب گفت: البته مسائل و موانعی در این راستا وجود دارد؛ به عنوان مثال در بخش خرده فروشی آنلاین هنوز حجم پایین است و در بهترین حالت به دو درصد رسیده که امیدواریم این دسته از مسائل نیز با توسعه زیرساخت ها و... برطرف گردد.عادل طالبی، رئیس انجمن فروشگاه های اینترنتی شهر تهران نیز معتقد است بین سال های 91 تا 98 استارتاپ ها و کسب و کارهای مجازی بسرعت شکل گرفته است و به جرأت می توان گفت که این رشد در دولت یازدهم و دوازدهم رخ داده است.
طالبی گفت: حتی در دوره اول دولت آقای روحانی، سرمایه گذارهای داخلی و خارجی به سمت استارتاپ ها سرازیر و شتابدهنده ها در این سال ها فعال شدند و به شکل گیری و ادامه کار استارتاپ ها یاری کردند.
این فعال استارتاپی در ادامه گفت: در سال های 92 تا 98 دو نهاد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات از استارتاپ ها حمایت کردند و اینها در رشد این بخش مؤثر بود. از سوی دیگر سازمان نصر کشور هم با برگزاری الکام استارز و تبلیغ برای سرمایه گذاری در این بخش نقش مثبتی در رشد آنها ایفا کرد. از سوی دیگر منتورها به خوبی با نشر کتاب های این حوزه به جوانان در راه اندازی استارتاپ ها یاری کردند و اگر در دوسال اخیر تحریم ها تشدید نمی یافت و کماکان سرمایه ها به سمت استارتاپ ها می رفت، اوضاع بهتر می شد.
وی اعتقاد دارد که از سال 98 رشد استارتاپ ها در کشور کند شد که علت آن هم تشدید تحریم، وجود مسائل و ناامیدی و کاهش شدید سرمایه گذاری داخلی و خارجی در حوزه استارتاپ ها بود.
استراتژیست کسب و کارهای آنلاین گفت: اگر بخواهیم میزان کاهش رشد استارتاپ ها از سال 98 به بعد را ببینیم برگزاری الکام استارز از سوی نظام صنفی رایانه ای کشور به درستی مؤید این امر است، چرا که بیش از 90 درصد از استارتاپ هایی که در دور اول این رویداد حضور داشتند در رویداد سال 98 نبودند.
طالبی اضافه نمود: اما باید گفت در همین دو سال هم استارتاپ هایی که بین سال های 91 تا 95 به ثبات رسیده بودند توانستند نه تنها دوام بیاورند بلکه رشد هم کردند و حتی شرایط کرونا نیز به توسعه و رشد آنها یاری کرد ولی استارتاپ هایی که در دو سال اخیر با رفتن سرمایه به سمت بورس و سکه و... تورم با عدم جذب سرمایه، با مشکل روبه رو شدند.
وی اعتقاد دارد تنها بخشی که در این سال ها خیلی جدی گرفته نشد بحث رگولاتوری بود با اینکه دولت تسهیلگری و کوشش کرد تا در این بخش هم عملکردی قابل قبول داشته باشد اما آنچنان که باید می شد، اجرایی نشد.طالبی گفت: به عنوان مثال دولت به دستگاه های خود ابلاغ کرد که استارتاپ ها را با شکایت فیلتر ننمایند و سعی نمایند با تعامل مسائل را حل نمایند ولی در عمل این اتفاق به خوبی اجرایی نشد و هنوز دستگاه ها از استارتاپ ها شکایت می نمایند و آنها فیلتر می شوند.طالبی به تعدد مجوزها هم اشاره نمود و اضافه نمود: امیدوارم در مدت باقی مانده از دولت تعدد صدور مجوزها برای استارتاپ ها و کسب و کارهای مجازی برطرف گردد. رگولاتوری موانع را کاهش دهد تا آنها بتوانند به کار خود ادامه دهند.
منبع: ایران آنلاین