موشک ها پیام آور صلح هستند تا جنگ
به گزارش چای قند پهلو، محمد رزازان، مترجم و از نویسندگان کتاب دنیای موشک ها و راکت ها در گفت وگو با خبرنگاران درباره این اثر گفت: این اثر در مجموع شامل مقدمه ای درباره نقش موشک در زندگی بشر است اینکه چگونه به ساخت و استفاده از موشک روی آورده و ایده اصلی شکل گیری ان از کجا آمده است. در ابتدا باید گفت استفاده انسان از موشک از یک رویا شروع شد و آن هم رویای سفر انسان به ماه و تسخیر فضا بود.
وی اضافه کرد: در واقع می توان گفت این رویا از داستان ها به ویژه کتاب ژول ورن شروع شد. پس از اختراع هواپیما بود که بشر به این فکر افتاد که باید بتواند از نوعی هواپیمای جنگی دوربرد استفاده کند. تا بتواند از مرزهای خود دفاع کند.
وی با اشاره به نقش موشک در زندگی بشر گفت: باید اذعان کنم که نقش موشک در زندگی بشر خیلی بیشتر از نقش نظامی است که شاید هر فردی بشناسد. شاید نخستین چیزی که از موشک به ذهن هر فرد می رسد این است که صلاحی مخرب و وحشتناک است.
پیام آور صلح
رزازان اضافه کرد: گفتنی است بسیاری از مصارف موشک صلح آمیز است و اگر بخواهیم آن جنبه از سلاح کشتار جمعی بودن آن را در نظر بگیریم بیشتر از آنکه در جنگ ها استفاده شده باشد ابزاری برای پایداری صلح در میان ملت ها بوده است. در واقع موشک ها قدرتی مانع برای شروع جنگ ها هستند.
وی گفت: برای مثال در عصر جنگ سرد پیشرفت های نظامی شوروی و آمریکا و توسعه موشک هایشان بود که مانع در دریافت جنگ میان آنان شد. در واقع هراس از طرف مقابل باعث شد جنگی در نگیرد.
این نویسنده با اشاره به دیگر مزایای بهره گیری از موشک ها گفت: در کل موشک ها مصارف صلح آمیز متنوعی مانند پرتاب ماهواره ها یا انجام پروژه ها تحقیقاتی دارند و نمی توان تنها به مصارف نطامی آن تاکید کرد.
وی در ادامه گفت: این اثر با معرفی پنج تن از دانشمندان بزرگ عرصه ساخت موشک شروع شده که پنج داستان جالب این دانشمندان را بازگو می کند و جریانات جنگ جهانی دوم هم در این اثر تشریح شده است. برای مثال یکی از این دانشمندان ون براون است که عضو حزب نازی و دانشمند بزرگ در عرصه ساخت موشک بود و بعد از جنگ جهانی دوم به ارتش آمریکا ملحق می شود و در فرستادن انسان به فضا نقش بسیار مهمی داشت.
صد موشک مهم
وی اضافه کرد: بعد از این بخش نویسنده به بررسی انواع موشک های موجود در جهان پرداخته است. در این اثر صد موشک مشهور و موثر تشریح داده شده است؛ از جمله موشک های بالستیک، کروز، راکت ها، موشک های پدافندی، راکت های ماهواره بر، ماهواره های هوا به زمین و هوا به هوا نمونه هایی از آن هاست. همچنین در بخش انتهایی کتاب به موشک ها و راکت های ایرانی اختصاص داده شده است.
وی اضافه کرد: در این بخش سیر پیشرفت ایران در زمینه فناوری های موشکی، بعد از انقلاب تشریح شده است و اینکه مخاطبان خواهند فهمید که ما به چه پیشرفت هایی در این بازه زمانی توانستیم دست یابیم که درنهایت قرار دادن یک ماهواره از سوی صنایع و تکنولوژی بومی تعیین ترین آن است.
این بار نوبت ما بود
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه ایران به تازگی ماهواره نور را در مدار قرار داده است، آیا محتوای این کتاب می تواند به مخاطبان در راستای مقایسه فناوری موشکی ایران با ابرقدرت ها در این زمینه شناخت کافی بدهد، گفت: در این اثر فرایند پیشرفت تاریخ ایران و جهان در فناوری موشکی به صورت کامل شرح داده شده است. باید گفت شاید بتوانیم خود را در زمینه موشک های بالستیک و نظامی همپای ابرقدرت ها بدانیم و در این زمینه اقدامات زیادی اجرا شده است؛ اما درباره مصارف علمی و صلح آمیز باید بگویم، ما هنوز جای کار زیادی داریم و باید تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شود.
وی اضافه کرد: در واقع آن نوع فعالیت موشکی که آمریکا و شوروی در دهه پنجاه و شصت میلادی انجام می دادند، در نهایت منجر به قرار دادن ماهواره در مدار و فرستادن انسان به ماه شد. البته شاید فرستادن انسان به فضا در اولویت کشور ما نباشد و چندان کاربردی هم برای ما نداشته باشد؛ اما در زمینه ماهواره شرایط فرق دارد. ماهواره ها می توانند اطلاعات حیاتی را نه در اختیار دولت و صنایع نظامی بلکه در اختیار مردم هم قرار دهند مانند سامانه های ناوبری یا آدرس یاب.
رزازان ادامه داد: اگر جنگی رخ دهد کشورهایی که صاحب این فناوری هستند می توانند کشور مقابل را از داشتن اطلاعات ماهواره ای خود محروم کنند. بنابراین بومی کردن تکنولوژی می تواند مار از وابستگی به کشورهای خارجی رها کند.
هزار راه نرفته
وی گفت: رسما اعلام شد که ماهواره نور، نظامی است. اما رویکرد سازمان هوا و فضا بیشتر جنبه علمی و مردمی در این زمینه دارد، به گونه ای که مردم می توانند به صورت عینی نتایج آن را مشاهده کنند. به اعتقاد من برای رسیدن به پیشرفت های موشکی باید دوره تحقیقاتی پر هزینه ای را طی کنیم و ناگزیریم راهی که کشورهای پیشرفته رفتند، ما هم برویم و با آزمون و خطاهای زیادی به نتیجه برسیم.
این مترجم درباره ادبیات این اثر گفت: بخش اول کتاب به مثابه داستان است که برای مخاطبان عام هم می تواند جذاب باشد چراکه همانگونه که پیش تر هم اشاره شد این فصل مربوط به سرگذشت پنج دانشمند معروف در عرصه فناوری موشکی است. در بخش های بعدی که به معرفی صد موشک پرداخته شده است، به طور طبیعی دیدی تخصصی تر وجود دارد؛ اما در کل کتاب به گونه ای نوشته شده است که برای تمامی اقشار سنی جذاب و خواندنی باشد.
گفتنی است این اثر از سوی انتشارات هوانورد بهار سال جاری راهی کتابفروشی ها شد.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران