5 طرز تهیه کشک مایع با ماست، دوغ یا آرد

به گزارش چای قند پهلو، کشک مایع از انواع چاشنی های خوشمزه و پرخاصیته که توی خیلی از غذاهای سنتی ایرانی مثل آش رشته، کشک بادمجون یا کله جوش استفاده می شه. اگه به طعم کشک خونگی علاقه دارید یا می خواید از سالم بودن و کیفیتش مطمئن باشید، می تونید خیلی راحت خودتون توی خونه درستش کنید. شما می تونید کشک مایع رو به روش های گوناگون با استفاده از ماست یا دوغ ترش یا حتی با کشک خشک در منزل درست کنید. با این مقاله از سرویس در مجله خبرنگاران همراه ما باشید تا طرز تهیه کشک مایع در منزل به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.

5 طرز تهیه کشک مایع با ماست، دوغ یا آرد

طرز تهیه کشک مایع با ماست در یک نگاه

برای تهیه کشک مایع با ماست، ابتدا ماست سفت و ترش رو داخل کیسه پارچه ای تمیز بریزید؛ سرش رو ببندید و 8 تا 12 ساعت آویزون کنید تا آبش کامل گرفته بشه و ماست چکیده و سفت به دست بیاد. بعد، اون رو داخل قابلمه لعابی یا استیل بریزید و با قاشق چوبی یا دست تمیز حسابی له کنید تا نرم و یکنواخت بشه. حالا کم کم آب ولرم اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا مایع صاف و بدون گلوله ای به غلظت ماست شل ایجاد بشه. قابلمه رو روی حرارت ملایم بذارید و حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت بجوشونید. در این مدت، محتویات قابلمه رو مدام هم بزنید تا ته نگیره و کف روی کشک رو بگیرید. وقتی بوی خامی از بین رفت و کشک غلیظ شد، نمک بدون ید اضافه کنید و چند دقیقه هم بزنید تا کاملا حل بشه. بعد از خنک شدن، کشک رو صاف کنین یا با گوشتکوب برقی بزنید تا یک دست بشه. در آخر، کشک خنک شده رو داخل شیشه خشک و تمیز بریزید و داخل یخچال تا 2 هفته نگه دارید یا برای ماندگاری بیشتر فریز کنید.

برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل درست کردن کشک مایع به چند روش ادامه این مطلب رو بخونید.

مواد لازم برای تهیه کشک مایع با ماست

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
ماست سفت و ترش (ترجیحا چکیده یا ماست محلی گاوی)2 کیلوگرم
آب ولرم (ترجیحا جوشیده و خنک شده)حدود 3 تا 4 لیوان فرانسوی دسته دار
نمک (بدون ید)1 تا 2 قاشق غذاخوری

مدت زمان لازم برای گرفتن آب ماست: 8 تا 12 ساعت

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: کمتر از 30 دقیقه

مدت زمان لازم برای آماده شدن کشک مایع برای مصرف: حدود 90 دقیقه

مراحل طرز تهیه کشک مایع با ماست

طرز تهیه کشک خانگی مایع خانگی به روش های گوناگون با استفاده از ماست یا دوغ ترش یا حتی با کشک خشک در منزل قابل انجامه. این روش درست کردن کشک مایع با ماست هست.

مرحله اول: آب ماست رو بگیرید

در اولین مرحله از طرز تهیه کشک مایع با ماست، باید ماست تون حسابی سفت و چکیده بشه تا پایه کشک خوب دربیاد. برای این کار، یه کیسه پارچه ای تمیز و نازک (ترجیحا از جنس پارچه نخی یا تنظیف) آماده کنید. ماست رو داخل کیسه بریزید و سرش رو محکم گره بزنید تا باز نشه. بعد، کیسه رو مثلا از دستگیره کابینت یا شیر آب سینک آویزون کنید و زیرش یه ظرف بذارین تا آب ماست کم کم چکه کنه و جمع بشه.

این مرحله حدود 8 تا 12 ساعت طول می کشه؛ پس برترین کار اینه که این مرحله رو شب تا صبح انجام بدید تا آب ماست به موقع و بدون زحمت و دردسر کشیده بشه. صبح که کیسه رو باز می کنید، می بینید ماست به یه خمیر سفت و غلیظ تبدیل شده. یادتون باشه، هر چی ماست تون ترش تر باشه، کشک خوش عطرتر، ترش تر و موندگارتر درمیاد. راستی اگه هوا سرده، بهتره کیسه رو در جای نسبتا گرم تر (مثلا نزدیک بخاری یا کنار اجاق) بذارید تا آب گیری بهتر انجام بشه.

در صورت تمایل، برای خرید ماست چکیده می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه ماست چکیده به روش بازاری

مرحله دوم: ماست سفت رو له کنید

بعد از اینکه ماست حسابی سفت شد و آبش رفت، اون رو از داخل کیسه دربیارید و داخل یه قابلمه لعابی یا استیل تمیز بریزید. از قابلمه آلومینیومی استفاده نکنید چون با طعم کشک سازگار نیست. حالا باید بافت ماست آب گیری شده رو حسابی نرم کنید. پس با یه قاشق چوبی یا با دست تمیز، آغاز کنید به له کردن و هم زدن تا بافتش کاملا یکدست بشه و هیچ تیکه خشکی داخلش نمونه.

هر چی بیشتر هم بزنید، کشک صاف تر و لطیف تر درمیاد. در واقع، این مرحله یه جور آماده سازیه تا ماست آماده رقیق شدن و پختن بشه. اگه ماست تون خیلی سفت شده بود و له کردنش سخت بود، می تونید خیلی خیلی کم (حدود یکی دو قاشق غذاخوری) آب ولرم اضافه کنید تا نرم تر بشه.

مرحله سوم: ماست رو رقیق کنید

در این مرحله از طرز تهیه کشک مایع در منزل، وقتشه ماست رو به کشک مایع تبدیل کنید. برای این کار، آب ولرم رو کم کم به ماست اضافه کنید؛ مراقب باشید این کار رو یه دفعه و ناگهانی انجام ندید. در حین اضافه کردن، با قاشق چوبی مدام ماست رو هم بزنید تا مواد کاملا با هم مخلوط بشن و ماست آبگیری شده گلوله نشه.

دمای آب باید ولرم باشه، نه داغ و نه سرد. چون آب داغ ممکنه کشک رو ببره و بافتش رو خراب کنه. آب سرد هم باعث می شه ماست سفت و آب خوب با هم ترکیب نشن. هدف اینه که یه مایع نرم، صاف و یکدست درست کنید که قوامش شبیه ماست هم زده نسبتا شل باشه. توجه داشته باشید، اگه آب رو زیاد بریزید، کشک رقیق و کم جون می شه و در مرحله پخت، ته می گیره. پس حتما آب رو به صورت تدریجی در چند مرحله اضافه کنید تا کنترل غلظت کشک دست خودتون باشه.

مرحله چهارم: کشک رو بجوشونید

در این مرحله قابلمه رو بذارین روی حرارت ملایم بذارید. حالا باید حوصله به خرج بدید چون پخت کشک یه کار آهسته و دقیق به حساب میاد. پس از همون لحظه اول، با قاشق چوبی آغاز کنید به هم زدن تا ته نگیره. همین طور ادامه بدید تا مایع درون قابلمه کم کم به جوش بیاد. وقتی اولین قل ها رو زد، حرارت رو خیلی کم کنید و بذارید حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت آروم بجوشه تا هم غلیظ بشه و هم خامی ماست از بین بره.

هر چند دقیقه یه بار این مایع رو هم بزنید چون کشک خیلی زود ته می گیره. در حین پخت، کف روی کشک رو با قاشق بگیرید تا هم بوی خامی بره و هم رنگ کشک سفید و تمیز بمونه. بعد از نیم ساعت، خواهید دید که کشک داره غلیظ تر و خوش عطرتر می شه. یادتون باشه، اگه قابلمه تون نازکه، حتما باید از شعله پخش کن بهره ببرید تا کشک ته نگیره. در غیر این صورت، کشک شما طعم تلخ و ناخوشایندی پیدا می کنه.

مرحله پنجم: نمک رو اضافه کنید

وقتی کشک به غلظت دلخواه رسید (باید کمی غلیظ تر از ماست باشه)، نوبت اضافه کردن نمکه. این کار رو فقط در اواخر پخت انجام بدید؛ چون اگه از همون اول نمک بزنید، کشک بریده می شه و بافت دانه دانه پیدا می کنه.

میزان نمک بستگی به ذائقه تون داره؛ ولی معمولا به ازای هر 2 کیلوگرم ماست اولیه، حدود 1 تا 2 قاشق غذاخوری نمک بدون ید کافیه. نمک یددار باعث زود خراب شدن کشک می شه؛ پس حتما باید نمک تون بدون ید باشه. بعد از اضافه کردن نمک، محتویات قابلمه رو چند دقیقه دیگه هم بزنید تا نمک کاملا حل بشه و طعم کشک یکنواخت بشه. بعدش حرارت رو خاموش کنید و قابلمه رو کنار بذارید.

برای خرید نمک می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله ششم: کشک رو صاف کنید

بعد از اینکه کشک کمی خنک شد (ولی هنوز گرم بود)، اگه می خواید بافتش کاملا نرم و لطیف باشه، می تونید از صافی ردش کنید یا با گوشت کوب برقی بزنیدش تا یکدست و ابریشمی بشه. این مرحله مخصوصا برای افرادی مفیده که دوست دارن کشک مایع شون ظاهر صاف و حرفه ای داشته باشه. اگه کشک رو برای آش یا کله جوش استفاده می کنید، صاف کردنش باعث می شه توی غذا بافت تمیز و یکنواخت تری ایجاد کنه.

مرحله آخر: کشک مایع رو خنک و نگهداری کنید

در آخر، اجازه بدید کشک مایع خانگی کاملا خنک بشه. عجله نکنید؛ چون اگه وقتی هنوز گرم هست داخل ظرف دربسته بریزید، بخار داخل ظرف باعث می شه کپک بزنه. وقتی کامل خنک شد، اون رو داخل شیشه های تمیز و خشک بریزید و درش رو محکم ببندید.

شما می تونید این کشک مایع خوشمزه رو حدود 10 تا 15 روز بدون هیچ مسئله ای می تونید داخل یخچال نگه دارید. اگه بخواید مدت طولانی تری نگهداری کنید، می تونید کشک رو در ظرف های کوچیک تر بریزید و داخل فریزر بذارید. فقط یادتون باشه موقع استفاده، حتما کشک منجمد رو داخل یخچال بذارید تا به آرومی یخ زدایی بشه و بافتش تغییر نکنه. برای ماندگاری بیشتر، می تونید بعد از چند روز، کشک رو دوباره روی حرارت ملایم بذارید و به مدت 10 تا 15 دقیقه دیگه بجوشونید. این کار باعث می شه ماندگاریش چند برابر بشه و هیچ وقت کپک نزنه.

در صورت تمایل، برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

روش تهیه کشک مایع از دوغ

در طرز تهیه کشک مایع از دوغ، لازمه از دوغ طبیعی و ترش بهره ببرید، نه دوغ های کارخانه ای. دوغ رو داخل یه قابلمه استیل یا لعابی بریزید و روی حرارت ملایم بذارید تا کم کم گرم بشه و آغاز کنه به بریدن؛ یعنی چربی و مواد جامدش از آبش جدا بشن. وقتی دوغ بریده شد، حرارت رو خاموش کنید و اجازه بدید کمی خنک بشه.

بعد، مایع رو داخل یه کیسه پارچه ای تمیز بریزید و به روشی که در دستور بالا گفتیم به مدت 8 تا 10 ساعت بذارید آبش کاملا خارج بشه. باقی مراحل رو درست مثل دستور اصلی دنبال کنید.

انواع رو می توانید از فروشگاه های خریداری کنید؛ حضوری یا اینترنتی.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه دوغ کفیر در خانه

روش تهیه کشک با آرد

در طرز تهیه کشک با آرد، علاوه بر موادی که در رسپی اصلی معرفی کردیم، به 1 قاشق غذاخوری آرد گندم هم احتیاج دارید. پس حدود 2 کیلوگرم ماست سفت و ترش (ترجیحا ماست چکیده محلی) رو داخل قابلمه لعابی یا استیل بریزید و با قاشق چوبی خوب هم بزنید تا یکنواخت بشه. بعد، یک قاشق غذاخوری آرد گندم رو در نصف لیوان آب سرد حل کنید تا گلوله نشه و اون رو کم کم به ماست اضافه کنید؛ در حالی که مرتب هم می زنین تا مخلوطی صاف و یکدستی ایجاد بشه.

حالا به تدریج 3 تا 4 لیوان آب ولرم بهش اضافه کنید و باز هم بزنید تا قوامش مثل ماست شل بشه. قابلمه رو روی حرارت ملایم بذارید و مرتب هم بزنید تا ته نگیره. وقتی آغاز به جوشیدن کرد، حرارت رو کم کنین و بذارین حدود 45 دقیقه تا 1 ساعت بجوشه تا کشک غلیظ و پخته بشه و بوی خامی آرد از بین بره. باقی مراحل رو عینا مثل دستور اصلی دنبال کنید.

برای خرید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه کشک بادمجان مجلسی

روش تهیه کشک مایع از کشک خشک

طرز تهیه کشک مایع از کشک خشک به این ترتیبه که ابتدا باید کشک های خشک رو بشورید تا گرد و غبارشون پاک بشه؛ بعد به میزان مصرف (مثلا 5 تا 6 عدد کشک میانه یا حدود 100 گرم) داخل یه کاسه بریزید و حدود 2 تا 3 لیوان آب گرم یا آب جوشیده داغ بهش اضافه کنید تا کاملا خیس بخوره و نرم بشه. اجازه بدید حداقل 1 تا 2 ساعت بمونه تا کشک خشک کاملا آب رو جذب کنه و خمیری بشه.

بعد، با دست یا گوشت کوب برقی اون ها رو له کنید تا صاف و یکدست بشن. اگه لازم بود، کمی آب گرم اضافه کنید تا کشک به غلظت دلخواه برسه و شبیه ماست شل بشه. حالا این مخلوط رو داخل قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم بذارید تا حدود 20 تا 30 دقیقه بجوشه و بوی خامی کیک از بین بره. در آخر، کمی نمک بدون ید بهش بزنید و هم بزنید تا کاملا حل بشه. بعد از خنک شدن، کشک مایع آماده مصرفه.

طرز تهیه کشک فوری هم دقیقا به همین صورته.

روش تهیه کشک مایع صنعتی

در طرز تهیه کشک مایع صنعتی، ابتدا شیر با کیفیت بالا رو با ماست استارتر و باکتری های پروبیوتیک خاص مخلوط می کنن تا عمل تخمیر کنترل شده انجام بشه و شیر به ماست ترش و سفت تبدیل بشه. بعد ماست به دست اومده با تجهیزات مخصوص صنعتی آب گیری می شه تا غلظت دلخواه کشک به دست بیاد و با افزودن میزان مشخصی آب و نمک بدون ید، بافت کشک نرم و یکدست می شه.

این مخلوط بعد از صاف کردن و هم زدن به یاری همزن های اتوماتیک به غلظت استاندارد کشک مایع می رسه و تحت حرارت ملایم پاستوریزه می شه. به این ترتیب، باکتری های مضرش از بین می رن ولی طعم و کیفیت محصول حفظ می شه. در آخر، کشک مایع آماده داخل ظروف استریل پر و بسته بندی می شه تا در دمای یخچال قابل نگهداری و مصرف باشه.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه قره قروت

نکات مهم در طرز تهیه کشک مایع

  • ماست باید سفت و ترش باشه تا کشک خوش طعم و ماندگار بشه.
  • حتما از کیسه پارچه ای تمیز برای آب گیری ماست بهره ببرید و اجازه بدید آبش کاملا کشیده بشه.
  • هر چی ماست ترش تر باشه، عطر و طعم کشک بهتر درمیاد.
  • موقع له کردن ماست، با قاشق چوبی یا دست تمیز هم بزنید تا یکدست و نرم بشه.
  • آب رو کم کم اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا کشک گلوله نشه و بافتش خراب نشه.
  • حرارت پخت باید ملایم باشه؛ حتما حین جوشیدن مرتب هم بزنید تا ته نگیره.
  • کف روی کشک رو حین جوشیدن بگیرید تا رنگش سفید و تمیز بمونه.
  • نمک رو در اواخر پخت اضافه کنید تا کشک بریده نشه و یکدست بمونه.
  • از نمک بدون ید بهره ببرید؛ چون ماندگاری کشک رو بیشتر می کنه.
  • اگه می خواید کشک خیلی صاف و لطیف باشه، بعد از پخت از صافی ردش کنید یا با گوشتکوب برقی بزنید.
  • قبل از اینکه کشک رو داخل شیشه بریزید، بذارید کاملا خنک بشه.
  • برای نگهداری طولانی تر، کشک رو داخل یخچال یا فریزر بذارید و در صورت احتیاج، یه بار دیگه روی حرارت ملایم بجوشونید.
  • موقع پخت عجله نکنید؛ کشک احتیاج به زمان داره تا غلیظ و خوش عطر بشه.
  • اگه می خواید کشک روبدون گلوتن درست کنید طرز تهیه کشک لیمو که بدون گلوتن هست یک ایده خوبه.

فوت و فن های خوشمزه شدن کشک مایع

برای درست کردن کشک مایع از چه نوع ماستی استفاده کنیم؟

بهتره از ماست سفت، ترش و پر چرب بهره ببرید؛ مخصوصا ماست چکیده یا ماست محلی گاوی برای درست کردن کشک خیلی مناسبه. ماست های کارخانه ای کم چرب معمولا کشک بی مزه و کم قوام می دن.

چرا گاهی اوقات کشک ته می گیره یا می بره؟

حرارت زیاد یا هم نزدن مداوم باعث ته گرفتن و بریدن کشک می شه. باید با شعله ملایم بجوشه و مدام هم بخوره.

چرا کشک گاهی اوقات بوی خامی می ده؟

به احتمال زیاد، زمان جوشوندن کم بوده. باید حداقل 45 دقیقه تا 1 ساعت بجوشه تا بوی خامی کامل از بین بره.

چه موقع باید نمک رو اضافه کنیم؟

همواره در اواخر پخت باید نمک بزنید. اگه اول کار نمک اضافه کنید، کشک می بره و دونه دونه می شه.

می تونیم از نمک یددار استفاده کنیم؟

خیر، نمک یددار باعث می شه کشک زود کپک بزنه و ماندگاریش بیاد پایین. حتما از نمک بدون ید بهره ببرید.

کشک مایع تا چند روز داخل یخچال می مونه؟

اگه در ظرف تمیز و دربسته باشه، حدود 10 تا 15 روز توی یخچال سالم می مونه. برای مدت طولانی تر، بهتره فریز بشه.

می تونیم کشک مایع رو خشک کنیم؟

بله، کافیه کشک غلیظ تر درست کنید؛ بعد روی پارچه بریزید تا خشک بشه.

کشک من زیادی غلیظه، چیکار کنم؟

میزان کمی آب جوشیده ولرم رو به تدریج بهش اضافه کنید و هم بزنید تا به غلظت دلخواه برسه.

کشک من خیلی رقیقه، راهی هست غلیظ ترش کنم؟

بله، دوباره روی حرارت ملایم بذارید تا بجوشه و آب اضافیش تبخیر بشه. یا می تونید یه قاشق چای خوری آرد حل شده در آب سرد بهش اضافه کنید و چند دقیقه بجوشونید.

اگه کشک کپک زد، می تونیم ازش استفاده کنیم؟

نه، به هیچ وجه. کشک کپک زده غیرقابل مصرفه؛ چون ممکنه سمی باشه. حتی اگه لایه کپک زده رو بردارید هم نباید ازش بهره ببرید.

برای گرفتن بوی ترش و تند کشک چیکار کنیم؟

می تونید موقع مصرف کمی نعنا خشک، پودر سیر یا گرد لیمو بهش اضافه کنید تا عطر و طعمش ملایم تر بشه.

از چه قابلمه ای استفاده کنیم؟

قابلمه لعابی، استیل یا تفلون ضخیم برترین گزینه ست. قابلمه آلومینیومی یا نازک باعث ته گرفتن کشک می شه.

چطور بفهمیم کشک آماده استفاده ست؟

وقتی غلظتش مثل ماست سفت شد، بوی خامی نداشت و مزه اش ترش و جاافتاده بود معلوم می شه برای مصرف آماده شده.

منبع: افق کوروش
انتشار: 17 مهر 1404 بروزرسانی: 17 مهر 1404 گردآورنده: ghand-pahlu.ir شناسه مطلب: 1619

به "5 طرز تهیه کشک مایع با ماست، دوغ یا آرد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "5 طرز تهیه کشک مایع با ماست، دوغ یا آرد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید