واکنش آمریکا به رای دیوان لاهه درباره رسیدگی به شکایت ایران
به گزارش چای قند پهلو، به گزارش خبرنگاران به نقل از خبرگزاری فرانسه، رأی دیوان لاهه در رد اعتراض واشنگتن درباره عدم صلاحیت این دیوان برای رسیدگی به پرونده شکایت ایران در مورد تحریم ها با واکنش آمریکا روبرو شد.
از وبسایت ویکی پدیا دیدن نمایید.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد پنج شنبه در نشستی خبری ضمن ابراز تأسف و سرخوردگی از رأی دیوان لاهه در این خصوص، در عین حال گفت که واشنگتن برای این نهاد قضایی بین المللی احترام زیادی قائل است.
وی اضافه کرد: ما از اینکه دادگاه استدلال های صحیح ما مبنی بر اینکه شکایت ایران خارج از صلاحیت دادگاه است را نپذیرفت، دچار یاس شدیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با انتقاد از اینکه ایران از این رأی دیوان لاهه به عنوان یک پیروزی یاد می نماید، گفت: دادگاه فقط یک حکم اولیه صادر نموده و تصمیم گیری نهایی در مورد صلاحیت نیست.
وی ادامه داد: ما در مرحله بعدی تشریح خواهیم کرد که چرا ادعای ایران سزاوار نیست، ما تصریح کردیم که خطرات ناشی از اقدامات مخرب ایران چیست و به همین دلیل است که متعهد به دیپلماسی و رایزنی در این زمینه هستیم.
دادگاه عالی سازمان ملل مستقر در لاهه هلند (دیوان بین المللی دادگستری) (ICJ) با رد مخالفت واشنگتن، رای خود را درباره اینکه آیا صلاحیت دارد به شکایت ایران از آمریکا در مورد اقدام واشنگتن در اعمال تحریم علیه ایران، رسیدگی کند یا خیر را بیان کرد.
بر این اساس، دیوان لاهه اعتراض آمریکا در مورد اینکه این دادگاه صلاحیت ندارد تا به شکایت تهران از واشنگتن در پرونده نقض عهدنامه مودت رسیدگی کند را رد کرد.
به گزارش خبرنگاران، این دادگاه در جلسه چهارشنبه 11 مهر ماه 1397 خود دستور داد که آمریکا تحریم هایی که حمل و نقل هوایی غیر نظامی را برای ایران محدود می نماید و همچنین تحریم هایی که دسترسی ایران به کالاهای بشر محبت آمیز از جمله محصولات کشاورزی، دارویی و … را محدود می نماید؛ لغو شوند.
در جلسه روز مذکور، رئیس این دادگاه بیان کرد: تصمیم ایالات متحده برای خروج از توافق هسته ای و احیای بخشی از محدودیت ها از جمله لغو مجوز واردات از ایران و مبادلات اقتصادی با این کشور، می تواند بعضی از حقوق ایران در پیمان مودت را محدود کند. دیوان معتقد است که صلاحیت رسیدگی به این پرونده را داراست. اظهارات شفاهی آمریکا مبنی بر اینکه واشنگتن کوشش می نماید تحریم ها آثار منفی انسانی بر ایران نداشته باشد را ناکافی می دانیم. به عقیده دیوان همچنان چنین ریسکی وجود دارد. دیوان معتقد است که بر اساس تعهدات مصرح در پیمان مودت، ایالات متحده باید به نحو مقتضی محدودیت های اعمال شده در زمینه اقلام دارویی، بشرمحبت آمیز، هوانوردی و کشاورزی بر اساس تصمیم 8 می 2018 علیه ایران را برطرف کند.
بر اساس چند بند پیمان مودت ایران و آمریکا (سال 1955)، طرفین از اعمال محدودیت تجاری و اقتصادی بر یکدیگر منع شده اند.
مواضع خصمانه دولت آمریکا علیه تهران
این در حالیست که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا 8 ماه مارس سال 2018 میلادی (18 اردیبهشت سال 1397) به بهانه های واهی و به صورت یکجانبه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرد و از توافق هسته ای کشورهای 1+5 با ایران خارج شد.
واشنگتن سپس تهدید کرد که تحریم های خود علیه تهران که بر اساس توافق مذکور در زمان دولت قبلی این کشور تعلیق شده بود را بازمی گرداند.
واکنش ایران به انفعال اروپا و نقض عهدِ آمریکا
لازم به ذکر است که یک سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت، ایران نیز بر اساس مادتین 26 و 36 مصرح در این توافق بین المللی به دلیل انفعال اروپا و نقض عهدِ آمریکا؛ بعضی از تعهدات برجامی خود را کاهش داد.
منبع: خبرگزاری مهر